Friday, October 18, 2013

~Diskriminasi~

slmt pagi dan salam jumaat. Pa kabar org kampung?? lama sda tda update n3...sa ttarik mo update slpas tbaca post d fb.

"Jika saya bersama kawan berbangsa Melayu, kami akan dipisahkan dengan label ‘Muslim dan non-Muslim’. Jika kami dikumpulkan beramai-ramai bersama kawan Melayu kami, kami dipisahkan dengan label ‘Melayu dan bumiputera’. Jika kami di gereja kami pula dilabelkan sebagai ‘BM speaking group’, dan di situ juga berlaku diskriminasi secara tidak sedar. Menurut saya, memisahkan manusia sebegini sememangnya menjadi penghalang untuk mencapai integrasi yang konkrit dan bermakna."

sblm tu, mo mnta maaf dulu k..cam len plak bhs sa skrg...tepngaruh ngan pnulisan akademik kali. biasa lah, org baru hbs asymen n laporan kajian.
korang tau psal isu panas baru2 ni?? tu ba, yg pasal kalimah ALLAH tu. bnda tu tjadi d seberang, tp sbg org kristian, sa trasa jg la wlpun bkn org sberang. sblm tu, spy korang tau, sa lahir d sarawak dan membesar d sarawak. slama sa tinggal d bumi kenyalang, tda pun perkara berbangkit berkaitan kaum dan agama. tp tu sblm PRU13.skrg ada sda.pa blh buat, POLITIK.
kengkawan semua, kita ni tinggal di negara Malaysia dan sepatutnya berbangsa Malaysia dan bukan bangsa Melayu. tp stelah sa fikir2. rupanya memang bnyak identifikasi yg ditimbulkan d negara kita. 

cam mna mo cakap?? kita tinggal 1 negara, tp kita dipisahkan negeri, dalam negeri kita dipisahkan oleh bahagian, dalam bahagian, kita dipisahkan oleh parlimen, DUN, zon, daerah dsbgnya. kita juga satu bangsa iaitu bangsa Malaysia, tp kita dipisahkan oleh kaum, dan sekarang ada 4 kategori kaum (melayu,cina,india dan bumiputera). sa dlm golongan bumiputera la kan...anak jati ni, pure iban (bumiputera Sarawak). dalam kaum plak, kita dipisahkan oleh agama. dalam aspek agama, ada 2 golongan besar, 1 muslim dan 1 lg non-muslim.

benda ni memang nyata dan memang suda kejadiannya bgtu kita x boleh nafikan. klo dulu, kita hidup dalam keadaan yg harmoni, saling menghormati, perpaduan tu memang tinggi la kan. tda diskriminasi. tda lu cina ka, lu india ka. kita tetap bangsa Malaysia. tu baru la konsep 1 Malaysia yg btul kan. tp skrg, x tahu sbab apa? sjak bila? siapa dalangnya? diskriminasi tu wujud dan semakin menjadi2. jurang pemisah itu semakin dalam. dari dalam negara wujud pemisah antara negeri, dalam negeri wujud pemisah antara bhgn, daerah dll. dalam bangsa wujud pemisah antara kaum dan dalam kaum jg wujud pemisah antara agama. 

bukan mo cakap apa la kan. tp kita ni kan 1 bangsa. knp perlu wujud persoalan. ko org semnanjung? ko org sabah sarawak?? ko melayu? ko cina? ko islam? ko kristian??? apakah semua itu menjadi penghalang untuk hidup harmoni dan saling menghormati antara dua insan yg bergelar manusia di muka bumi??? skrg dan dari dulu wujud sekolah jenis kebangsaan..jgn sampai wujud dewan jenis kebangsaan plak..jan plak nnti wujud pangangkutan awam khas tuk org melayu shj, org cina shj, org islam shj. klo restoran atau kedai makan tiapa la da yg halal atau x. sbab tu memang patut.

sekian tuk kali ni, renung2kan la... sejauh mana keutuhan perpaduan d negara kita saat ini??? adakah semakin baik atau sebaliknya?? sa dari mja penulis memohon maaf andai ada silap bhs atau idea. sebelum publish ni post sya nyatakan di sini, sa syg Malaysia dan sa mo bkawan ngan semua orang tanpa memandang agama atau etnik seseorang. n sumandak sa org sabah ba..blh pun kami sama2..x jg kami bgaduh dgn alasan sa iban dia kadazan atau dia org sabah sa org sarawak.. ^_^



Thursday, October 17, 2013

Wednesday, October 16, 2013

~Seminar Penyelidikan Pendidikan Kebangsaan Zon Sabah 2013~

Seminar Penyelidikan Pendidikan Kebangsaan Zon Sabah 2013
Pedagogi Berkualiti Pemangkin Transformasi Pendidikan
Tempat : Hotel Grand Borneo
Tarikh : 8-10 Oktober 2013






video


Thursday, August 15, 2013

~Miz Her So Much~

Sunyi malam petang tegayam
Mata enggai tinduk ingat ke nuan
Arap ka nuan sulu
Meruan ingat ke aku
Aku ditu selalu rindu
Mina gambar nyadi penawar
Ngubat ati rindu ke nuan sulu
Aku ditu rindu
Lelengau ka betemu
Aku ditu rindu
Ka megai jari sulu
Aku ditu rindu
Ka nyium kuyu sulu
Aku ditu rindu
Seruran ingat ke nuan selalu
Enti nuan bisi ninga
Ke sada aku sulu
Aku rindu... rindu ke nuan sulu
Arap ka malam tu
Tua ulih betemu
Taja pan dalam mimpi
Asal meh ulih betemu

#dedicated to queen of my heart.... miz her so much right now...

***kpd semua pembaca yg dihormati.. copyright / copypaste is not allow...anang enchuri lirik tu y...

Tuesday, July 16, 2013

taip~taip~taip~type

         hoohohoho..........sa kna bg warning tp sa enda kisa.... biar la koe...hahahha
first of all slmt mlm suma n slmt bbuka posa....amacam posa?
ok ka ko?.....harap ok la...enda mau la statistik org msuk hptal meningkat..^^

         hari nie sa mau share smting about my pkjaan.....sa yakin suma atau memang suma la enda tau apa tu occupational therapist...nah...tgok byk uda tnda tnya kan..nie mr.David kalu sa tnya pun enda tau juga tu...
        ok sa bg definisi lu la...pastu bru bg penerangan dia. Occ therapy has a broad knowledge base, derived from medical and social science as well as the moral treatment and arts and craft movement. Therapist work with all age groups and assist with a wide range of medical, social and environment problems. Its focus is the doing of everyday atvt; Its complexity is in understanding the factors that influence and shape these atvt and in constructing interventions that will enable each client to achieve his or her goals.
        nah ambik kmurang....profession kmi nie bantu pesakit utk berdikari semula melalui aktiviti teraputik.cth la pesakit strok, lemah tgn knn jdi enda dpt sisir rambut atau mandi....jdi kmi retrain dia skill tu...sbb matlamat kmi supaya pesakit dapat berdikari dalam aktiviti kehidupan seharian....tp jan sala anggap dgn fisio...sbb nie dua profession yg amat berbeza...
kalu enda fhm juga cri paci google....he know everything~~~~~hehheehhe
        profession nie sgt2 best...tp yg enda bestnya bila sa kna posting jaaaaaaaaaauuuuuuuuuhhhhh dri famili n org yg tersayang...huhuhuhuuhhu...hurmmm...nasib2 apa leh buat trima ja la..drpd lnsg teda keja.
thats all for tonite 
tankiu ^^



~Ms. David~



Saturday, July 13, 2013

david(bkn nama sebenar)

hahhaha....yup....I'm not david, I'm just a person that has an itch to disturb his blog...hahhah
david jan mara ar....hahhah.... apa sa mau share ar?
teda apa2 juga bha sa mau tulis nie...tp saja mau kc kcau~~~~ wokey la for my first essay sa cuma mau bgtau la....hahah perasaan sayang tu tidak dtg dgn kiraan waktu yg kita mau...ia akan datang tiba2 ja... napa sa ckp bgtu?
sbb sa jenis org yg begitu...nah, dulu bha kan sblm sa mau rapat ssrg sa mesti kira lu brapa bln atau tahun sa bkwn dgn dia...mcm extra precaution la kunun...kalau mcm masi sebulan bru knl....jan harap mau rapat apa lg mau kuar...sbb dri pemahaman sa, kalu mkin lama makin bgus la kununnya....tp ada btulnya juga....tu crita dulu la...tp skrg...hahhahaha....lain uda....sbb rasa "tu" dtg tiba2 ja...enda bg salam pun,It just takes a blink of an eye for you to fall in________(fill in the blank)hehehhehe...
jdi kesimpulannya,(sebenarnya xda idea uda) kalau apa yg dirasa dan difikir tu betul....ikut ja bha....asal enda langgar peraturan negara uda...hehehhe...



YANG BENAR,
 anak c Ramli.                                               tankiu ^^

~HEART ATTACKS AND WATER !~

How many folks do you know who say they don't want to drink anything before going to bed because they'll have to get up during the night.

Heart Attack and Water - I never knew all of this ! Interesting.......
Something else I didn't know ... I asked my Doctor why people need to urinate so much at night time. Answer from my Cardiac Doctor - Gravity holds water in the lower part of your body when you are upright (legs swell). When you lie down and the lower body (legs and etc) seeks level with the kidneys, it is then that the kidneys remove the water because it is easier. This then ties in with the last statement!

I knew you need your minimum water to help flush the toxins out of your body, but this was news to me. Correct time to drink water...
Very Important. From A Cardiac Specialist!
Drinking water at a certain time maximizes its effectiveness on the body
2 glasses of water after waking up - helps activate internal organs
1 glass of water 30 minutes before a meal - helps digestion
1 glass of water before taking a bath - helps lower blood pressure
1 glass of water before going to bed - avoids stroke or heart attack

I can also add to this... My Physician told me that water at bed time will also help prevent night time leg cramps. Your leg muscles are seeking hydration when they cramp and wake you up with a Charlie Horse.
Mayo Clinic Aspirin Dr. Virend Somers, is a Cardiologist from the Mayo Clinic, who is lead author of the report in the July 29, 2008 issue of the Journal of the American College of Cardiology.

Most heart attacks occur in the day, generally between 6 A.M. and noon. Having one during the night, when the heart should be most at rest, means that something unusual happened. Somers and his colleagues have been working for a decade to show that sleep apnea is to blame.

1. If you take an aspirin or a baby aspirin once a day, take it at night.
The reason: Aspirin has a 24-hour "half-life"; therefore, if most heart attacks happen in the wee hours of the morning, the Aspirin would be strongest in your system.

2. FYI, Aspirin lasts a really long time in your medicine chest, for years, (when it gets old, it smells like vinegar).



Please read on...
Something that we can do to help ourselves - nice to know. Bayer is making crystal aspirin to dissolve instantly on the tongue.
They work much faster than the tablets.
Why keep Aspirin by your bedside? It's about Heart Attacks.
There are other symptoms of a heart attack, besides the pain on the left arm. One must also be aware of an intense pain on the chin, as well as nausea and lots of sweating; however, these symptoms may also occur less frequently.
Note: There may be NO pain in the chest during a heart attack.

The majority of people (about 60%) who had a heart attack during their sleep did not wake up. However, if it occurs, the chest pain may wake you up from your deep sleep.
If that happens, immediately dissolve two aspirins in your mouth and swallow them with a bit of water.

Afterwards: - Call 911. - Phone a neighbor or a family member who lives very close by.- Say "heart attack!" - Say that you have taken 2 Aspirins.
Take a seat on a chair or sofa near the front door, and wait for their arrival and ...DO

NOT LIE DOWN!

A Cardiologist has stated that if each person after receiving this e-mail, sends it to 10 people, probably one life could be saved!
I have already shared this information. What about you?
Do forward this message. It may save lives!
"Life is a one time gift"

Saturday, May 18, 2013

~ Blog Review / Blogwalking ~

org len cbuk study...
sya 1 minggu maraton muvie korea...hahaha
n now sya boring...
xtau pa mo buat..then mo update blog..xda idea...
n then sya buat jg ni n3...hehehe
n then.........
then......


5 blog dalam bloglist yg da update terlatest...latest la sgt..."3 months ago"
biarpun 3 months ago tetap yg ke-5 latest dlm bloglist sya... :)
smuanya kolejmet sya...mmm...tp x pasti la plak...

blog yg 1st
milik sumandak kaca mata yg comel...hehehe

blog 2nd
yg ni sya x pasti siapa punya...tp yg pasti kolejmet sya jg..

3rd
milik peminat setia najwa latif
klo x pcaya tnya dia sndiri

4th
milik sumandak cantik..sweet..
blog dia ni mungkin yg paling top d kalangan blog2 budak kolej sya

5th
ni pun sya x pasti siapa punya..
cam sya tau tp sya x brani mo bgtau..sbab x pasti spa tuan yg btul.. :/


smua blog2 ni klo x silap contents dia sma ja..nasi campur..mostly cam personal blog
btul k tu? klo clap tolong btulkan..k

kpd yg singgah d blog sya yg sgt hebat ni...hahahaha....klo sudi...klik la link d atas tuk pg blog dorang...klo x sudi pun klik jg..baca2...mnatau da n3 yg berkenan...campin tu dorang mngarang...x rugi klo p baca...

kpd tuan punya blog d atas..sori sbab tag blog korang tanpa kebenaran...k..soriiiiii... :)
sya kekurangan idea...huhuhu :'(


last skali...gudluck xzam tuk smua yg ambil xzam buat masa ni...
fighting!!!
thnx coz singgah...len kali singgah lagi k... :)
opss..lupa plak...Slmat Hari Guru kepada semua guru, bakal guru dan x dilupakan kepada semua bekas guru di seluruh M'sia...
  watch this
i'm proud to be a teacher
^_^

~ 8share (Says) ~

i got full reaward...hohoho..jarang sya dpt full reward owr...hehehe...kdang2 RM4 of RM5...kadang2 tu dapat RM1 atau kurang...huhu

cash out in progress...tp RM50 ja...small no of money but it such a big value at the right time... peaceee... :) 


join says a.k.a 8share now

Thursday, May 16, 2013

~Selamat Hari Guru~

selamat hari guru
happy  teachers day
selamat hari pengajar
hoy y maestro
oggi e insegnante

apa pun bahasa korang pakai, ia tetap bermakna


trima kasih kpd smua guru yg pnah memberikan tunjuk ajar kpd sya spanjang sya bergelar murid atau pelajar...trima kasih smua...luv u all...
oleh sbab didikan korang la sya berada d tempat sya berdiri skrg... :)

SK NG PEDANUM
SMK PAKAN
SMK BB

thnx olsss... 

Wednesday, May 15, 2013

~Samsung Galaxy S4~




Dapatkan Samsung Galaxy S4 sekarang dengan harga RM1338 jika anda membeli secara online.
klik di sini untuk maklumat selanjutnya.

Tuesday, April 30, 2013

~Mati Ketika Melakukan Aksi Untuk Pecah Rekod Guiness~

INDIA – Pemegang rekod dunia, Sailendra Nath Roy, 50, meninggal dunia ketika cuba menyeberang Sungai Teesta di Darjeeling menggunakan rambutnya yang diikat di zip wire.






> sumber <

Monday, April 29, 2013

~Cinta~

ari ni sya mo jd dr.cinta...hehehe...jiwang la kta jap ya...

cinta itu indah. cuma, adakalanya, kita yg silap pandang terhadap cinta, tu yang menyakitkan. hidup ini berseri dan makin berseri bila ada rasa cinta.

kenapa lelaki atau perempuan saling jatuh cinta? sbab sebagai manusia kita memang diciptakan mempunyai rasa cinta, kasih dan sayang. semua org tidak boleh menafikannya.



mna mo start???

cam mlas plak sya...nnti la sya sambung n3 ni..hehehe...

tp kan...seriusly, sya rindu mo aktif blogging balik..mslhnya kurang idea..huhuhu
sya p buka n3 lma..da yg bikin sya ktawa, sedih n mcam2 la...


berbalik kpd tajuk n3...

bgni la...klo korang suka seseorang dan korang xtau dia suka blik...seriusly, jan simpan...luahkan...sesungguhnya, tekanan itu lebih ringan bila benda yg terbuku d hati diluahkan...klo korang duk tunggu ja..sampai bila? sakit owr mnunggu...beranikan diri untuk bterus terang...biar apapun jawapan terima la...bljr menerima...hehehe...klo korang tunggu dia yg confess...susah la..sblm terlambat bgus kasitau..jan tunggu lama2 nanti diambil orang bilang lagu...hehehe...melepas genk...menyesal teda guna...

k..sterusnya...korang pnah putus cinta??? ada yg pernah dan ada yg x...cni sya mo bg idea tuk yg pernah...sya slalu dengar ni...lpas ni sya x mo suda couple..menyakitkan...patah hati sampai mo bunuh diri...yg lelaki trus jd gay dan yg prempuan less....aduhhhh...jan gtu dong...stiap apa yg terjadi ada hikmahnya...setiap sesuatu ada waktunya...yang indah itu tidak semestinya permata...yg buruk itu tidak semestinya kain buruk...hehehe...ada kalanya dalam gelap itu akan wujud sinar yg indah...dan jan lpa...dalam terang tu x semestinya semua kelihatan...kekadang ada yg tersembunyi... ;) jd fikir2 kan la...ambil yang jernih buang yg keruh...hidup ini perlu diteruskan...mungkin hari ini hujan lebat...tp bsuk kita tidak tahu ianya hari apa...mungkin lebih indah dan yang paling indah pernah korang lalui...ingat la saudara dan saudari, pengalaman itu adalah satu method pengajaran yg amat berguna dan paling berkesan...jdkan pengalaman atau kenangan itu sesuatu yg memberi pembangunan dan pengajaran kepada diri..jan jdkan ianya sesuatu yg bisa menjatuhkan...blh kan? sya kesian ba kadang2 sma sesetengah org...jd sini, sya mau bgtau tidak kira muda tua, laki pompuan...jan bercinta jika belum bersedia..kadang2 memang kita mudah jatuh cinta...tp ingat, tanya diri...suda sedia k blum??? klo blum sdia tu yang susah...merana diri genk...klo suda sedia...no problem...jan ingat bercinta semestinya memiliki...kadang2 benda yg paling kita sayang tu la yg paling mudah hilang...huhuhu...saudara saudari, sya x pnah percaya akan jodoh...bnyak org cakap, klo da jodoh tak k mana...come on...klo teda jodoh pun bleh kawin..yg penting sendiri pandai mo jaga maaa...

k korang...trimas kerana membaca...n3 ni cam x lengkap sya tgok...tp..klo sya kasi panjang lg crta...korang bosan plak..mungkin ada yg marah...hehehe...1 lg, syo mo minta maaf jika ada yg salah atau silap...smua datang dari kepala sya secara spontan...idea??? dari chat sya sma seseorang...x perlu la sya nyatakan di sini...

klo korang rasa sya ni sja ja mo memandai...memang sya pandaaiiiiiiiiiiiiiiiiiii ba..hahaha...gurau jaa...jan marah yaaa... klo salah atau silap atau tidak berkenan di hati saudara n saudari...jan ambil hati...sya x jg paksa korang baca atau komen...d sudut sebelah kanan atas tu ada tanda X...klik ja...hehehe...soriiii tata titi tutu...adik kakak abang ibu bapa pakci makci n yg sma waktu dengannya...hehehe


nukilan penulis blog a.k.a anggau...seorang insan yggggg...apa ar??? ganas?? x jg kan...ada jg taman...yg jiwang??? x jg kan...pandai korang la... i'm simple...nothing special... cuma gila2 ckit la kadang2...hehehe

~Iron Man~



peminat2 muvie Iron Man... anda boleh dapatkan sim kad IronMan di sini
siapa cepat dia dapat sementara stok masih ada... :)

Wednesday, April 24, 2013

~DR.RUBIAH K HAMZAH ; PENDIDIK (GURU & IBU BAPA)


pendidik (guru & ibu bapa)... dia bukan maksudkan guru shj...tp jg ibu bapa...tp sbg bakal guru...sya rasa sya ni memang seorang yg bmslah...mungkin dari sg sikap sya d luar skolah...tp sya x pnah tunjuk teladan yg x baik kpd murid2...d skolah sya ikhlas ba...sya ambil berat tu etika keguruan...sya brusaha mendidik murid2 sya untuk mnjadi yg terbaik..tp klo mmng dah dajjal..tu bkan salah sya...siapa yg bimbing dia sblm sya??? sya dpt dia mmng suda bgtu...susah genk mau mngubah manusia ni...fhm2 la dunia skrng ni...ramai yg blumba2 mngejar kekayaan & pangkat sampai keluarga terbiar...kbhgiaan kluarga x suda mnjadi fokus dlm bkluarga... :(  sediiihhhhhhhhhhhh...

Sunday, April 14, 2013

~Doktor Suruh Buka Baju, Ajak Laku Hubungan Seks~

“Saya mula curiga dan takut apabila doktor itu menyatakan saiz buah dada saya besar selain mengajak saya melakukan hubungan seks,” kata ibu tunggal hanya mahu dikenali sebagai Nurul, 34, yang mendakwa dicabul seorang doktor sebuah hospital swasta, di Johor Bahru.

Doktor Suruh Buka Baju, Ajak Laku Hubungan Seks


>sumber<

~Kem Tentera Bawah Tanah Terbesar di Dunia~














#sya malas mo mnaip panjang...klo korang mo tau bnyak lg tntang ni post..klik cni

Wednesday, March 27, 2013

~PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN SEGERA~


PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN SEGERA
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Maklumat lanjut layari:

Tuesday, March 19, 2013

~23~

arini 19/3/2013
genap 23 thn sda umur sya
bnyak bnda yg suda sya belajar
bnyak pekara yg mengubah hidup sya
n yg paling penting
sya hepi ngan hidup sya skrng
n sya brsyukur sesngat krn...
masih berpeluang menatap indahnya dunia

to all my fren @ sesiapa sja yg pernah hadir dlm hidup ini

thnk for everything
&
sori for something (klo ada la..hehehe)

Tuesday, March 12, 2013

~Shortcuts - Must Know~


Keyboard Shorcuts (Microsoft Windows)

1. CTRL+C (Copy)
2. CTRL+X (Cut)
3. CTRL+V (Paste)
4. CTRL+Z (Undo)
5. DELETE (Delete)
6. SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
7. CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
8. CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
11. CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
12. CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
13. CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
14. CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
15. CTRL+A (Select all)
16. F3 key (Search for a file or a folder)
17. ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
18. ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
19. ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
20. ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
21. CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents opensimultaneou sly)
22. ALT+TAB (Switch between the open items)
23. ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
24. F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
25. F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
26. SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
27. ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
28. CTRL+ESC (Display the Start menu)
29. ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu) Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
30. F10 key (Activate the menu bar in the active program)
31. RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
32. LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
33. F5 key (Update the active window)
34. BACKSPACE (View the folder onelevel up in My Computer or Windows Explorer)
35. ESC (Cancel the current task)
36. SHIFT when you insert a CD-ROMinto the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)

Dialog Box - Keyboard Shortcuts
1. CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
2. CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
3. TAB (Move forward through the options)
4. SHIFT+TAB (Move backward through the options)
5. ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
6. ENTER (Perform the command for the active option or button)
7. SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
8. Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
9. F1 key (Display Help)
10. F4 key (Display the items in the active list)
11. BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box)


Microsoft Natural Keyboard Shortcuts
1. Windows Logo (Display or hide the Start menu)
2. Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
3. Windows Logo+D (Display the desktop)
4. Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
5. Windows Logo+SHIFT+M (Restorethe minimized windows)
6. Windows Logo+E (Open My Computer)
7. Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
8. CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
9. Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
10. Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
11. Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
12. Windows Logo+U (Open Utility Manager)
13. Accessibility Keyboard Shortcuts
14. Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
15. Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
16. Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
17. SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
18. NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
19. Windows Logo +U (Open Utility Manager)
20. Windows Explorer Keyboard Shortcuts
21. END (Display the bottom of the active window)
22. HOME (Display the top of the active window)
23. NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
24. NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
25. NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
26. LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
27. RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)


Shortcut Keys for Character Map
After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:
1. RIGHT ARROW (Move to the rightor to the beginning of the next line)
2. LEFT ARROW (Move to the left orto the end of the previous line)
3. UP ARROW (Move up one row)
4. DOWN ARROW (Move down one row)
5. PAGE UP (Move up one screen at a time)
6. PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
7. HOME (Move to the beginning of the line)
8. END (Move to the end of the line)
9. CTRL+HOME (Move to the first character)
10. CTRL+END (Move to the last character)
11. SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)

Microsoft Management Console (MMC)
Main Window Keyboard Shortcuts
1. CTRL+O (Open a saved console)
2. CTRL+N (Open a new console)
3. CTRL+S (Save the open console)
4. CTRL+M (Add or remove a console item)
5. CTRL+W (Open a new window)
6. F5 key (Update the content of all console windows)
7. ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
8. ALT+F4 (Close the console)
9. ALT+A (Display the Action menu)
10. ALT+V (Display the View menu)
11. ALT+F (Display the File menu)
12. ALT+O (Display the Favorites menu)


MMC Console Window Keyboard Shortcuts
1. CTRL+P (Print the current page or active pane)
2. ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
3. SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
4. F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
5. F5 key (Update the content of all console windows)
6. CTRL+F10 (Maximize the active console window)
7. CTRL+F5 (Restore the active console window)
8. ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for theselected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)


Remote Desktop Connection Navigation
1. CTRL+ALT+END (Open the Microsoft Windows NT Security dialog box)
2. ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
3. ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
4. ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
5. ALT+HOME (Display the Start menu)
6. CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
7. ALT+DELETE (Display the Windows menu)
8. CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)
9. CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place asnapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboardand provide the same functionality aspressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)

Microsoft Internet Explorer Keyboard Shortcuts
1. CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
2. CTRL+E (Open the Search bar)
3. CTRL+F (Start the Find utility)
4. CTRL+H (Open the History bar)
5. CTRL+I (Open the Favorites bar)
6. CTRL+L (Open the Open dialog box)
7. CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
8. CTRL+O (Open the Open dialog box,the same as CTRL+L)
9. CTRL+P (Open the Print dialog box)
10. CTRL+R (Update the current Web )

Sunday, March 3, 2013

~Pesanan Buat Ibu Bapa~

~LD Latest News~

~Pencerobohan LD : Kenapa guna Polis tidak guna Askar?~


Kenapa guna Polis tidak guna Askar, Persoalannya adalah :-

1) jika kita guna tentera dahulu bermakna kita dalam perang dengan Sultan SULU.
2) Juga bermakna kita mengiktiraf Sultan Sulu secara lansung sebagai kerajaan yang sah yang mengistiharkan perang kepada kita.
3)Dan jika ini berlaku ianya akan tertakluk kepada Geneva Convention dan beberapa protocol antarabangsa.
Jika Polis sebagai pemerintah operasi bermakna
1) kita masih anggap mereka itu penjenayah dan penceroboh bukan combatant perang.
2) Polis kita akan menangkap dan menahan (perkatannya untuk polis ialah menahan bukan menawan - Menawan ialah perkataan Tentera ada beza di antara keduanya)
3) Untuk mengelakkan mereka menjadi Tawanan Perang. Cukup sekadar sebagai tahanan penjenayah. Maka tuduahn di Mahkamah Awam boleh di lakukan. Seperti tuduhan yang boleh kita buat di atas lanun Somalia yang kita tahan sedikit masa lalu. Mereka tidak di anggap tawanan perang.
4) Boleh di ektradisikan dengan lebih mudah ke Filipina. Kalau tindakan ketenteraan atau kita anggap perang susah nak bicara dan mana nak tempatkan mereka dan diklasifikasikan mereka ini?
Maka jadilah macam kisah CIA dan Black Sitenya untuk WAR on TERROR mereka. Kita kena la buat macam Guantonamo BAy juga. Susah macam tu.
Itu sebab kita mengambil langkah Polis dahulu. Jika tentera ambil alih sudah jadi kes lain.Jika keadaan tidak boleh di kawal lagi maka LOCAL AREA EMERGENCY (darurat setempat) boleh di isytiharkan. Dengar cerita darurat telah di istiharkan dan curfew di kuatkuasakan di sana. Ini bermakna tentera sudah ambil alih di Lahad Datu atau kawasan pencerobohan sahaja (kawasan yang lebih kecil)
Ianya seperti darurat waktu ribut banjir New Orleans dahulu- tentera USA ambil alih bukan lagi polis tempatan)
Dalam keadaan ini bermakna bukan satu negara Malaysia darurat dan bukanlah bermakna perang kerajaan Malaysia dan Sultan Sulu. Darurat hanya untuk keselamatan sahaja dan LOCAL AREA SAHAJA. Rasanya bukan seluruh Lahad Datu pun.Hanya kawsan pencerobohannya sahaja. Nampak hati-hatinya dan telitinya Kerajaan dalam hal ini? Menurut langkah satu persatu?
Nota Tambaham. Ingat kes Maunah dahulu? Mula-mula polis. Kemudian Tentera ambil alih. Dan setelah tentera ambil alih tuduhan kepada Mohd Amin (ketua Almaunah)yang membawa hukuman mati ialah tuduhan mengistiharkan perang kepada YAng Di Pertuan Agung. Beliau tidak di tuduh sebagai orang awam iaitu tuduhan Membunuh (i.e; Bunuh polis SB tu). Beliau di tuduh combatant Perang.
Persoalan sempadan bolos. Mereka masuk sikit demi sedikit dengan bot pancung dalam kawasan yang mana sempadan adalah kabur dan menjadi tradisi penduduk tempatan berulang alik. Lagi pun kawasannya luas.Tiada ada negara dalam dunia yang tidak di tembusi sempadannya. Yang sukar sedikit ialah Israel dan Vatican. Israel sebab temboknya dan Vatican City sebab di dindingnya dan juga di kepung oleh bandar Rom. Hatta USA pun sering di cerobohi sempadannya oleh orang Mexico. Negara China yang terkenal dengan Gerat wallnya sering di cerobohi orang bangsa Mongolia Nomad atau bangsa padang steppe yang berulang-alik (serupa dengan kes Lahad datu - golongan yang tidak mempunyai sempadan).


Saturday, March 2, 2013

~Sabah Bah~


ADA APA DENGAN SABAH?



Q : Kenapa Sabah tiada LRT?
A : Sebab kalau dipasang LRT nda juga diguna sebab orang Sabah kurang2 pakai Viva, mana ada pakai motor apa lagi mau naik LRT. nda percaya kamu boleh tengok di traffic light, boleh dikira berapa biji ja motor. :)
Q : Kenapa Sabah tiada shopping complex power-power macam 1Utama, Sunway Pyramyd,Times Square?
A : Sebab orang yang melancong pergi Sabah bukan mau tengok bangunan, durang mau tengok orang utan, mau tengok penyu, mau tengok hutan simpan, mau panjat gunung dan lain-lain lagi. kalau mau tengok bangunan bagus durang nda payah melancong, di negara durang lagi tinggi-tinggi lagi power-power shopping complex. :)
Q : Betulkah orang Sabah tinggal di pokok?
A : BETUL! tapi yang tu bukan orang, itu orang utan. bulu orang utan coklat jingga perang, bulu manusia warna hitam. kena tahu beza tu, jangan jadi bangang. :)
Q : Sabah tiada highway? Oh My God! mesti jalan jammed.
A : Baguslah ba tiada highway. NO HIGHWAY NO TOL ! nda la kami membazir duit mau bayar duit semata-mata mau limpas jalan. duit TOL pergi kerja RM1.20, pulang kerja pun RM1.20. cuba kamu kumpul-kumpul dalam masa 1 bulan, dapatlah RM72. RM72 boleh sudah bayar Astro. Kalau teda astro buli bikin setel benda lain. Ada highway di sana pun ada juga jammed? Sia-sialah kamu bayar duit TOL. Now who's smart?? :)
Q : Dengar-dengar di Sabah selalu blackout. REALLY??
A : Ya.. kami nda jakun mau sambut EARTH HOUR setiap 31 Mac, sebab kadang-kadang selalu blackout kan. baguslah juga begitu, dapat mengasi jimat sikit duit kami hujung bulan. tapi kalau itu karan nda pandai hidup-hidup sampai 3 jam, itu bukan sudah mengasi jimat, tu mengasi PANAS sudah tu. :)
Q : LAST QUESTION! Apa yang bagusnya SABAH yang kamu bangga-bangga ni?
A : Di Sabah ni tiada apa-apa. KUNO bah..tiada LRT, tiada Highway LDP, Federal Highway, Terowong Smart, Jambatan Putrajaya, KLCC, KL Tower, Sunway Pyramyd, Sunway Lagoon.
tapi di Sabah ada Rumah Terbalik. cuba kamu kasi terbalik Sunway Pyramyd tu, berani ka?? :)
Kami nda bangga pun mahu ada bangunan sebab hasil koko, petroleum, sawit, getah, kayu balak dan lain-lain dari negeri ni lah yang dijadikan modal untuk membangunkan bangunan-bangunan disana.
untuk apa mau berbangga dengan kejayaan yang diciptakan hasil usaha orang lain??? think smart before u talk! ^__^ v


>sumber : unknown<

Thursday, February 21, 2013

~Guru Sekarang~



klau la statement di atas betul...plz la kerajaan buat pekeliling baru...jangan wajibkan ibubapa menghantar anak ke sekolah n keluarkan pekeliling agar murid/pelajar yg bermasalah disiplin di sekolah boleh dibuang serta merta...bru best jd guru...buang masa ja mngajar anak2 yg x mau skolah...bikin pening...xda makna jg p sekolah klo xmo bljar...klo macam kelas sya skrng memang terniat jg mau tampar budak..tp apakan daya...ibubapa sngt berkuasa skrng...anak yg salah pun betul d mata mereka...huhuhuhu...smua x ble buat...tu yg skrng ni bnyak betul sampah masyarakat...anak2 telampau manja...x bleh kna sentuh biarpun sedikit...persoalannya skrng...bagaimana mau mendidik? memang ada cara lain selain memukul,merotan atau yg sewaktu dengannya...tp, ko smua x berkesan? cam mna? itu yg skrang ni, jan salahkan guru atau murid klo anak itu x pandai atau xda masa depan...salahkan ja ibubapa yg tlampau manjakan anak dan betrip pandai...sekolah ja tinggi2 tp x pandai fikir...damn....

cubala cam kmi dulu tym sekolah..kan best jd cgu...ckgu marah..lapor p mak bapa...sendiri yg kna truk...klo skrng...cgu marah...bsuk bawa belantan ibu bapa p sekolah mau serang guru...cam x betul suda sistem pendidikan sekarang ni tau...huhuhu...

Wednesday, February 20, 2013

~Runtuh Lagi~

STADIUM TERENGGANU (STADIUM SULTAN MIZAN) RUNTUH UNTUK KALI KE-2




Pesuruhjaya PAS Terengganu, Datuk Mohd Abdul Wahid Endut yang kebetulan berada tidak jauh dari tempat kejadian bergegas ke tempat lokasi sebaik sahaja dimaklumkan.

Beliau yang tiba di sana kira-kira jam 11.40 pagi sempat melihat tiga pekerja tempatan yang cedera ringan dikejarkan ke hospital.

"Saya difahamkan pekerja menjalankan kerja-kerja buang sisa kerangka yang runtuh sebelum ini, bimbang memberi mudarat kepada orang ramai. Tidak boleh nak kata apa, yang runtuh...runtuh lagi," katanya ketika dihubungi.



>sumber<

~You Deserve More~