Tuesday, November 29, 2011

~thnx Mr.Says~

get my xtra pocket money for holiday..hohoho
thnxsss mr.says

join since 16/7/2011






korang mau join? klik cni.

sekian, ap blogging

[anggau]

Tuesday, November 22, 2011

~Ada Surau Sudah...~

salam smua... korang cuti ka? kan M'sia menang smlm...
kmi cuti bha ni...hehehe...cam game M'sia? ok?
best sesangat tym nonton d rumah panjang...smua jd comentator..hahaha

tp, bukan mau crta sal tu... mau gtau apa yg baru d Pakan ni... lma sudah x balik...
korang mau tau apa yg baru? ada surau sdah bha d Pakan...hehehe























[anggau]

Saturday, November 19, 2011

~Sarawak Tanah Airku~

hohohohohoho...saya d ck a.k.a Sarikei sekarang...
korang xda cuti ka? rugi owr xda cuti... ni tgah rilex la skrng ni
teda buat pa2.. tu yg online..

apa mau crta?!!! cam teda...blum sempat lg cerita
kmarin landing d sibu dalam jam 2.30
trus balik rumah..then tedaaaaa....



skrng d CK sma adik...jejalan...lepak...
lama suda x p CK...hahahaha
teda yg berubah pun...sma ja...Pakan pun teda yg berubah...
a/w, hepi sesangat dapat balik cuti d kampung...hehehe...
lupakan smua benda bkaitan IPG...

sekian..babaiii...



[anggau]

Friday, November 18, 2011

~Babaaiiiiiiiii~

salam smua...slmt pagi.....
dalam 4 jam lg...AG akan balik S'wak... bercuti...
so, babai Sabah, babaii IPG, babai kengkawan... tahun dpan jumpa lg~
& babai kpd sem 8 yg bakal mngajar atau posting
gudluck smua...korang memang best...terbaikkk....


blogger2 yg tersayang yg slalu buka blog AG, pasni mungkin jarang atau mungkin teda AG update blog... coz, AG balik kampung n kampung AG teda apa2 line yg boleh dgunakan tuk bhubung dgn org luar...kmi bleh komuniket sma hutan & binatang ja...hehehe...

k...mau packing barang~babaiiii.....


[anggau]

Thursday, November 17, 2011

~Cikgu lg?!!!~

cikgu~cikgu~cikgu~cikgu~uiii...apa bha ni?!!! puas suda baca sal cgku ni...smua gara2 budjet 2012... kpd bakal guru @ guru, cer korang tgok gambar bawah ni...

*sumber...baca dalam ruangan komen post

kpd yg tulis komen tu a.k.a orang gomen a.k.a pekerja kerajaan gred 45 a.k.a seorang pensyarah... kau mau AG jawab ni?!!! kau x mau pun, mari AG kasi terang kau satu persatu...

1.  Cikgu adalah kerja yang paling senang
~kau pnah pg sekolah untuk belajar dan di ajar guru... memang kau tengok cam snang... cuba kau p skolah untuk mengajar... bru kau tau senang susah jadi guru

2. Kerja setengah hari saja
~yg kau tengok ngan mata kasar tu memang setengah hari... tp, kau ingat balik dari sekolah guru duduk lepak d kedai berjam jam? tgok movie? situ kau silap... guru balik dari sekolah, kadang2...semak kerja murid...pastu rancang lagi aktiviti pengajaran tuk esok atau kelas setrusnya... kau ingat boleh rancang men2? pastu cari lg bahan yg sesuai tuk mengajar murid...

3. Time student cuti cikgu pun cuti
~memang betul gitu... apa jg kau buat d sekolah tym cuti?

4. Cikgu boleh cari pendapatan tambahan
~klau kau manusia yang rajin dan sentiasa ingin bekerja... kau pun boleh cari pendapatan tambahan. smua orang pun boleh... tanya ja kau mau b'usaha @ sebaliknya... knp plak ini jadi masalah?!!!

5. Macam2 elaun
~kau kasi senarai dulu elaun2 tu... pastu AG kasi trang knp elaun tu dbagi... tp, cni AG mau cakap sal OT... kau p ambil OT, dapat gaji,kan? cgku klau kerja lebih dapat elaun...sma jg~

6. x habis nak cerita
~x habis nak cerita?!!! kasi habis bha... dpt jg AG jawab...

7. pensyarah teda pluang mau buat duit tambahan
~pensyarah teda pluang mau buat duit tambahan?!!! alalalala...cian...nasib kau x jd bisnesman owr...klau x, sia2 ja kau rugi balik2...hidup kau hanya perlu gaji kerajaan ja... x bleh hidup tanpa gaji dari kerajaan... coz kau x pandai cari sumber lain... dgn kata lain, x kreatif dan tiada usaha... pmalas!!!

8. benefit
~klau benefit dari krajaan...kita ni smua orang kerajaan... pa yg kita dpt bersyukurla... guru dapat lebih mungkin ada rasional lain... kau x pnah fikir banyak bha kan? kau men hantam sja... rasa2, kau x kna ajar brfikir owr... ciannn!!!

9. Cikgu pendokong kerajaan
~smua pdukung kerajaan. kau tu kerajaan yg bayar gaji... kau p kerja syarikat swasta la... bsar gaji... xyah kerja ngan kerajaan. buang duit kerajaan ja...

10. anak emas kerajaan
~memang kitorang bangga jd guru.. coz kitorang la guru... sal anak emas 2... teda pun sepa2 anak emas atau anak tiri... x jg kau bkerja free... kau sentiasa dapat gaji dari kerajaan setiap bulan...


kpd orang gomen a.k.a pekerja kerajaan gred 45 a.k.a seorang pensyarah... klau kau t'baca n3 ni...klau kau xpuas hati, kasi tinggal komen ja..


*dari hati seorang bakal guru a.k.a student IPG


[anggau]

~Profesion Guru & Profesiion Lain~

salam smua...korang pun tau AG student IPG kan? scara ksimpulannya...AG bakal jd guru...klau lpas ni pengajian...doakan saja lpas ya...tp, AG tkilan ngan sikap sesetengah pihak ni yg suka komplen sal cgu...
aritu...sal budjet...cgu plak yg kena...baca cni. skrng cgu lg kna...tgok gambar d bawah:~


korang ingat senang ke jd guru? korang p sekolah dulu..1 minggu la... xyah 1 bln... kasi chance korang mngajar...bru korang tau cam mna khdupan seorang guru...korang salah kan guru anak2 korang bodoh?!!! x pandai?!!! rasanya, korang lg bodoh dari anak korang... tu yg anak pun terjangkit ckit. sekolah tinggi2 pun bodoh...bgus xyah sekolah..guru komplen sal 9jam p sekolah... korang bising2... klaupun 24 jam cgu mngajar anak korang d sekolah...korang ingat anak korang bulih jd pandai ka? cgu bukan TUHAN la, yg bleh buat anak korang pandai klau memang dah lembab... cgu hanya membimbing dan mmberi tunjuk ajar ja...slebihnya anak korang sama korang...tp, AG xmau salahkan mak bapa jg...*soe, spatutnya x bulih pkai pkataan BODOH, salah dlm etika keguruan... AG memang x puas hati...serius... sudah2 la tu komen sal guru...korang buat la kerja korang...buat apa yg patut...sekian....

~bakal guru~


[anggau]

~Merdekaaaaaa!!!!!!!!!~

halooooo~ada org k? cam xda org ja ni....huhuhu
cuba check dulu bila last update? lma suda x update kan?
bizi bha study...xzam..

tp abis sudah...hohohoho...
merdekaaaaaa.......!!!
merdekaaaaaa.......!!!
merdekaaaaaa.......!!!

bisuk mau balik SARAWAK....
babai IPG Kampus Gaya...
dlm hepi2 ni pun ada sedih jg...huhuhu
*nangis jap....~
sedih coz sem 8 habis sudah... mungkin ada yg x terjumpa g pasni...
a/way, thnxs all for everything..
AG mohon maaf klau pnah bikin korang panas @ yg swaktu dgnnya...

Ben & Mix~truskan blogging ya... jan hilang...hehehe
Apin & Jack~jan lupa band kita... dtng ja bila2 masa kita p jamming...tp, kmi akan truskan juga band kita...
Mike & Richie& Clly & Genk2 Aramaiti~klau da masa...jan lpa, ARAMAITI lg kita..
Halsen & Abg & Rajis & Genk2 futsal~trus tingkatkan game futsal...
Strim~gud senior... w/p cam ganas tp, bgus...hehehe
Len2~gudluck mngajar d sekolah...
cam bru2 ja dorang2 ni AG knal...tp, skrng habis suda dorang...huhuhu...gonna miss u alll~

*cam pos gay ja...hahahaha... xpa, skali skala...

[anggau]

Monday, November 14, 2011

~5 Ways To Help Your Pet Live Longer~

bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla 
*translate teks di atas da d bawah ni~~~

korang ada haiwan peliharaan a.k.a pet?
kucing?anjing?arnab? korang tau cam mna mau jg agar ianya hidup lebih lama?
korang tau,kan? tp cni ada tips tuk buat pet korang hidup lebih lama dari yang lama...hahaha
1st~ jgn lupa kasi makan
2nd~ jgn lupa kasi minum
3rd~ jgn lupa kasi mandi
4th~ jgn lupa kasi tidur
5th~ jgn lupa kasi rehat
~hahaha...tu tips yg AG buat sndiri
~bwah ni tips dari Yahoo~

1st
Simpan dalam rumah atau kawasan rumah
klau bleh simpan dalam peti...hahaha
coz diluar mungkin da virus dari yg len

2nd
check berat
pastikan x lebih berat
coz,haiwan pun ada obesity, sama cam mnusia

3rd
jgn lupa bwa p doktor haiwan
bkn tym sakit ja...kna slalu check

4th
berus gigi pet korang
korang x caya? baca cni

5th
jgn kasi pet korang membiak
a.k.a memandulkan
ni korang bca sndiri cni



cam? korang rasa korang mampu jga? klau x mampu...xyah ada pet a.k.a haiwan kesayangan a.k.a haiwan peliharaan
klau cam sya punya senang mau jga
mau tau apa? klik cni
w/papun, bgus jg da pet, da kawan tym kesunyian...kan?


[anggau]

Sunday, November 13, 2011

~Kehidupan Yang Gemilang~

hidup mesti hepi...jan tension...jan tlampau fikir tentang tu xzam. enjoy tu penting. 

sbnarnya...teda pa2 AG mau tulis...tp, mau jg buat n3...hahaha
soe klau korang buka ni n3 coz ingat da topik best... :D

*1st tym AG nek bas tuk sem ni...hari ni~dari KK-->H.Queen. pas habis smbhyang d church

smlm kitorang p jamming d Kokun Studio, Asia City. org KK mesti tau ni tempat...
*w/pun org len cbuk study, kitorang sempat lg p enjoy... itu baru nama dia kehidupan yg gemilang...kan?

sekian, ap blogging all...



[anggau]

Saturday, November 12, 2011

Friday, November 11, 2011

~Kenapa guru perlu mahir banyak subjek?~




[anggau]

~Untuk Segala Sesuatu Ada Waktunya~

Pengkhotbah/Ecclesiastes 3:1-15

(1) Untuk segala sesuatu ada masanya, untuk apapun di bawah langit ada waktunya.
(2) Ada waktu untuk lahir, ada waktu untuk meninggal, ada waktu untuk menanam, ada waktu untuk mencabut yang ditanam;
(3) ada waktu untuk membunuh, ada waktu untuk menyembuhkan; ada waktu untuk merombak, ada waktu untuk membangun;
(4) ada waktu untuk menangis, ada waktu untuk tertawa; ada waktu untuk meratap; ada waktu untuk menari;
(5) ada waktu untuk membuang batu, ada waktu untuk mengumpulkan batu; ada waktu untuk memeluk, ada waktu untuk menahan diri dari memeluk;
(6) ada waktu untuk mencari, ada waktu untuk membiarkan rugi; ada waktu untuk menyimpan, ada waktu untuk membuang;
(7) ada waktu untuk merobek, ada waktu untuk menjahit; ada waktu untuk berdiam diri, ada waktu untuk berbicara;
(8) ada waktu untuk mengasihi, ada waktu untuk membenci; ada waktu untuk perang, ada waktu untuk damai.
(9) Apakah untung pekerja dari yang dikerjakannya dengan berjerih payah?
(10) Aku telah melihat pekerjaan yang diberikan Allah kepada anak-anak manusia untuk melelahkan dirinya.
(11) Ia membuat segala sesuatu indah pada waktunya, bahkan Ia memberikan kekekalan dalam hati mereka. Tetapi manusia tidak dapat menyelami pekerjaan yang dilakukan Allah dari awal sampai akhir.
(12) Aku tahu bahwa untuk mereka tak ada yang lebih baik dari pada bersuka-suka dan menikmati kesenangan dalam hidup mereka.
(13) Dan bahwa setiap orang dapat makan, minum dan menikmati kesenangan dalam segala jerih payahnya, itu juga adalah pemberian Allah.
(14) Aku tahu bahwa segala sesuatu yang dilakukan Allah akan tetap ada untuk selamanya; itu tak dapat ditambah dan tak dapat dikurangi; Allah berbuat demikian, supaya manusia takut akan Dia.
(15) Yang sekarang ada dulu sudah ada, dan yang akan ada sudah lama ada; dan Allah mencari yang sudah lalu.





[anggau]

~Cantik Tarikh ari ni,kan?~

1.1.11
11.1.11
1.11.11
11.11.11

cantik tarikh hari ni,kan? mesti ramai yg b'tunang @ b'kahwin ari ni.
klau mau date pun best ni, klau 1st date la. snang mau ingat. hahaha... gurau sja..
mesti ramai jg yg sudah plan apa2 yg spesel tuk ari ni


a/w, AG mau wish:
hepi bfday kpd yg celebrate bfday ari ni.
hepi anniversary kpd yg celebrate apa2 anniversary
hepi day kpd yg x celebrate apa2...hehe



[anggau]

Thursday, November 10, 2011

~Tips XZam~

legaaa lpas 1 paper...tinggal 4 paper lg..xzam xzam...
sblm tu...korang buka ni n3 coz korang mau tau tips xzam ka? clap korang ni... korang ingat AG ni dr.falsafah? dr.xzam? tp,x pa la...korang layan saja lah...
korang mau tau ka? xzam ni xyah pakai tips,coz xda tips xzam yg org cipta di dunia ni sesuai tuk seseorg...tips yg paling ngam adalah tips korang sendiri...faham?!!! coz, korang yg tau aras pengetahuan korang,kan?
klau tips sana tulis, bljr 6jam sehari... klau korang yg b'thn bljr tuk 1/2 jam sja? cam mna? korang mau bljr 6jam jg... klau tips yg korang jumpa bilang, korang mesti bljr 1 bln sblm xzam.. korang bljr dalam 1 bulan jg? x, kan? klau tips tulis sana, korang mesti hafal smua isi pembelajaran...korang hafal?
otak kita ni x sama...kadar ingatan x sma..kadar pemahaman pun x sma...
klau otak korang jenis storage...korang hafal la smua..
klau yg jenis install? xkan hafal jg? berat la nanti...clap clap rosak...
korang faham n3 ni? x faham pun xpa...coz, ni pun hantam sja...

*gambar teda kaitan...suka tgok tu no. sja...5555

tp, AG mau kasi tau korang cam mna mau jawab xzam klo suda sampai tahap kritikal... jan korang kasi tinggal ruangan jawapan korang kosong... klau solan objektif, korang bleh tembak sja kan? ltak sja apa2... tp, tuk solan subjektif, mna da pilihan jawapan... so, AG bg korang cara mau jawab... korang p balik solan objektif, korang cari sja maklumat yg berkaitan d sana... kasi masuk tuk jawapan subjektif.... essay pun g2 jg...hehehe... ni la ajaran paling truk tuk korang...hahaha
a/w, gudluck xzam~~


[anggau]

~CS vs XZAM~

study~study~study~study~study~
klau pening study x pa...ni pning men CS...huhuhu
cer korang tengok...mati ja...huhuhu 
xpa lah...len kali try lg~
mau tdr sudah ni...bsuk mau xzam...gudnite genk2 blogger



[anggau]

Wednesday, November 9, 2011

~Coupons : Water World & Stars Archery~

1. WATER WORLD
~Taman Tun Fuad, Bukit Padang, Kota Kinabalu~
Standard Price : RM10 (Weekday) & RM15 (Weekend&Public Holiday)
With Cuopon : Buy 1 free 1


2. STARS ARCHERY
~1B Hypermall, Kota Kinabalu~
(1-3persons / 68 Arrows)
Standard Price : RM36
With Coupon : RM18

*bnyak ni coupon~spa mau pm ja d fb...tp,x free la...coz AG dpt pun x free jg~hehehe


[anggau]

~X~Z~A~M~

salam smua... da yg sudah start xzam ka? kmi bsuk bru start...masih sempat lg fbking sma blogging...








[anggau]

Tuesday, November 8, 2011

~Study & Xzam~

lusa mula sudah xzam...tp, blum start lg bljr apa2...huhuhu...
korang sudah bljr (tuk yg xzam jg) ? klau blum bagus lah...hehehe...da jg kawan...
korang mau tau k knp AG blm bljr lg? coz, AG memang suka study last minit ...hahaha..
serisly, x bulih bljr awal...bukan xmau...mesti lupa w/pun 2 hari awal...


cam mna AG study last minit tuk xzam?
- smua nota mesti ada
- ada pen sma kertas
- xda bunyi2 yg boleh m'hilangkan fokus
- x bulih bljr b'kumpulan
- mesti mnulis dan membaca
- x menghafal tp cuba tuk faham bg yg berkaitan
- laptop mesti sentiasa ber'on
- x suka ada org menggangu
- mesti dengan dunia sendiri
- bljr tajuk yg dijangka kluar (jangkaan sendiri)
- prinsip : SEMAKIN BANYAK KITA BELAJAR, SEMAKIN BANYAK YANG AKAN KITA LUPA (tuk last minit)
- minda mengontrol segalanya... tuk tenang, sentiasa fikir bhw xzam tu snang dan masi ada masa tuk study w/pun tinggal bbrp jam lg mau xzam
- yg paling pnting DOA.
- tenangkan hati dan perasaan. teda fikir benda len. just study


korang g2 jg ka?
knp AG g2? coz AG bkn mau cemerlang...yg penting pas
yg penting 3.0 ke atas
xyah bljr susah2... yg penting hepi


[anggau]

~Hairstyle~



>ALOE VERA<
>ELITE HAIR CREAM<
>ELITE HAIR GEL<
>UBER-MEN<


[anggau]

~Man Utd : Gameweek 1-10~

GW1 : vs WEST BROM (A)

GW2 : vs TOTTENHAM (H)

GW3 : vs ARSENAL (H)

GW4 : vs BOLTON (A)

GW5 : vs CHELSEA (H)

GW6 : vs STOKE CITY (A)

GW7 : vs NORWICH CITY (H)

GW8 : vs LIVERPOOL (A)

GW9 : vs MANCHESTER CITY (H)

GW10 : vs EVERTON (A)


MENANG (7) / SERI (2) / KALAH (1)

Menang Besar : vs ARSENAL (8-2)
Kalah Teruk : vs MAN CITY (1-6)



[anggau]

Monday, November 7, 2011

~Kembali PadaMu~






"Dan Ia akan menghapus segala air mata dari mata mereka, dan maut tidak akan ada lagi; tidak akan ada lagi perkabungan, atau ratap tangis, atau dukacita, sebab segala sesuatu yang lama itu telah berlalu"



[anggau]

Sunday, November 6, 2011

~Menyesal Korang Klau Baca~

hye all... update blog ka bgni ni? kjap...korang baca dulu n3 bru jawab...sbnrnya,ari ni cam malas ja mau blogging...tp x mo biar blog kosong tanpa n3...knp malas ari ni? mau men DOTA...hehehe...bru bljr bha... n 1 lg, pnat jalan...a/w, thnx to APAI & AYAM... lucu k nma dorang...AG pun heran knp bgtu tu...hahaha..dats ols for dis n3... cam? x korang menyesal buka ni n3? teda apa2...hahaha...
*gambar pun gambar DOTA dari google..

sblm AG publih ni n3, korang tau tak td siang d CP...punya ramai orang..jem bha jalan...huhuhu
1 lg, skrng ni punya kuat angin...cam terbang2 ja benda d luar tu...huhu
sekian,ap blogging..



[anggau]

Saturday, November 5, 2011

~DRIFT CHALLENGE KOTA KINABALU 2011~

sblm p nonton Malaysia vs Australia, AG mau update sal drift challenge. Korang da p tgok d Likas ka td? best bro. Da lg drifter M'sia(Tengku Djan) datang. Klau korang x sempat p pun x pa. Da lg len kali...hahaha...

*Tengku Djan mmbuat persembahan




*salah sorang drpd peserta adalah pompuan & salah seorang lg drifter berumur 16 thn


*Tengku Djan buat show~

*salah satu video yg dirakam sms aksi drift

*klau gambar sma video x brapa clear..soe erk... kamera compact sja...



[anggau]

~Ketumbuhan 90kg~

Dua Hai dilahirkan sebagai seorang kanak2 normal, tetapi pada usia 4 tahun,
kaki kanannya berkembang lebih cepat berbanding kaki kiri. 
Pada umur 17thn, kaki kanannya telah dipotong kerana ketumbuhan sberat 25kg.
Sekarang (31thn), ketumbuhan tersebut telah berkembang balik dan mempunyai berat 90kg.
Dia akan dibedah untuk membuang ketumbuhan tersebut pada 18 November.


*sama2 lah kita berdoa agar Dua Hai selamat menjalani pembedahan dan semoga ketumbuhan tersebut tidak lagi datang.

~sekian, ap blogging smua~


[anggau]